/ Pieczony Bakłażan Nadziewany /
Składniki (wartość energetyczna na jedną porcję):
- bakłażan (pół=25kcal)
- kaszana gryczana (porcja/szkl ugotowanej, to około 150kcal)
- ser mozzarella (2łyżki=około 40kcal)
- 350g pieczarek (około 26,5kcal)
- cebula (16kcal)
- pomidor (2-3 plastry=6-9kcal)
- oliwki (jedna oliwka=4kcal)
- oliwa z oliwek (łyżka=80kcal)
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa)
- szpinak baby (dodatkowo:) (garść, to około 5kcal)
Bakłażan przekrawamy na pół i delikatnie (aby nie przeciąć skórki) wydrążamy cześć miąższu. Następnie solimy, aby puścił trochę soku i zostawiamy na chwilę. Pieczarki dusimy z cebulką i częścią wydrążonego miąższu, a gdy wszystko zmięknie i się zarumieni, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną gałki muszkatołowej. Bakłażan opłukujemy wodą, osuszamy i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczarki z cebulką i miąższem mieszamy z kaszą gryczaną i doprawiamy ostrą papryką. Gotowe nadzienie/farsz przekładamy do wnętrza bakłażanu. Na wierzch kładziemy ser mozzarella, 2/3 plastry pomidora oraz oliwki.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 180°C) i pieczemy 20-25minut. Ja podałam ze szpinakiem, ale to już wedle uznania.
Łączna wartość energetyczna, to mniej więcej 365,5 kcal (w zależności od ilości zużytych składników).
Następny post poświęcę zielonej herbacie, którą tak uwielbiam, a która jest niezwykle zdrowa i powinna być wręcz niezbędna w naszym codziennym jadłospisie.
Tymczasem pozdrawiam Was i udaję się do łóżka!
Wspaniały blog i super przepis :-)
OdpowiedzUsuń