czwartek, 7 listopada 2013

Tarta z jabłkami i kremem pomarańczowo - limonkowym

Wczoraj, będąc już w wirze gotowania upiekłam również tartę. Początkowo miała być tylko jabłkowa, gdyż chciałam wykorzystać powoli umierające jabłka, ale okazało się, że do głowy przyszedł również pomysł na coś więcej.
Mam pełną szufladę różnych mąk, więc nie sposób z nich nie korzystać. Zatem i tym razem tarta powstała z mieszanki. Wyszła bardzo dobra. Markowi także smakuje, więc może coś w tym jest...

/ Tarta z jabłkami i kremem pomarańczowo - limonkowym /


Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • 140 g masła / margaryny
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka chłodnej wody 
Składniki na nadzienie i krem:
  • dwa jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • śmietanka 30% 
  • 2 łyżki mascarpone
  • czubata łyżka skórki z pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • dwie łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego



W misce mieszamy wszystkie składniki (masło tniemy) i wszystko miksujemy. Następnie ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy nim blachę. Wkładamy je do piekarnika na około 10/15 minut w temperaturze około 100/120°C. W tym czasie ścieramy na tarce jabłka i posypujemy je lekko cynamonem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, jabłka układamy na spodzie ciasta i wkładamy ponownie do temperatury 150°C. Pieczemy około 20 minut. 

Podczas pieczenia się ciasta, przygotowujemy krem. Do miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone, cukier wanilinowy i trzcinowy. Cały czas wolno ubijając, dodajemy sok z limonki, pomarańczy, a na końcu skórkę z pomarańczy. Ten zapach roznosi się po całym domu! :)
Gotowy krem wstawiamy do lodówki, do czasu aż wyciągniemy ciasto z piekarnika i trochę ostygnie. Kiedy ciasto będzie już chłodne, przekładamy nań krem i dekorujemy na przykład kiwi. Ponownie wkładamy do lodówki i po około godzinie można już smacznie zajadać :)

Całusy 


4 komentarze:

  1. zapraszamy do grupy dla wege blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na moim blogu http://jegokuchnia.blogspot.com nominowałem Cię do nagrody Liebster Award. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć, nominowałam Cię do zabawy - wszystkie szczegóły na stronie: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Przyjęłam nominację, odpowiedziałam na pytania! Pozdrawiam:*

      Usuń