Tę zupę - krem jem od dziecka. Robiła ją moja prababcia, robi moja babcia i mama, a teraz robię ja. Jest przepyszna, banalnie prosta i syta.
/ Szybka i prosta zupa - krem z dyni /
Składniki:
- 400/500 g dyni (w zależności od tego, ile chcemy zrobić porcji)
- zacierki makaronowe
- mleko
- sól
- cukier
Obraną dynię kroimy w kostkę i rozgotowujemy w garnku z wodą.
Kiedy będzie już miękka (rozgotowana) blendujemy na gładką masę. W osobnym garnku gotujemy na mleku zacierki makaronowe (nie za dużo, aby zupa nie była zbyt gęsta).
Gdy zacierki będą już gotowe, wlewamy je do garnka z dynią i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem/solą. Ja zawsze robię ją na słodko :)
Niebawem zacznie się zima (oby nie, ale prognozy już coś zapowiadają), więc zaopatrzyłam się w zapas dyni na najbliższe miesiące. Prawie 6 kg dyni siedzi w zamrażalce i czeka na swoją kolej. Kocham dynie, można z niej stworzyć tyle pyszności!
Całuję!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz